Narcisme binnen het gezin

In het gezin zie je dit terug in dominantie bij meestal één van de ouders, de ander is vaak ondergeschikt en confronteert de andere ouder niet

Narcisme binnen het gezin

De dominante ouder word vaak niet gestopt of geconfronteerd en kan zijn invloed uitoefenen binnen het gezin.

Als kind voelt dat alsof je in een keurslijf word gedrukt, zoals jij denkt en doet is niet goed, je moet je gedragen zoals de dominante ouder jou voorhoud, er is niet of nauwelijks ruimte voor wie jij bent. Als kind ben je afhankelijk van je ouders, de verzorging, liefde en aandacht die zij jou geven maken dat jij gaat groeien, als jij hier alle ruimte in krijgt om te zijn wie je bent, te denken en te doen zoals dat bij jou past en een eigen mening te mogen hebben, dan groei je op tot een autonoom persoon die weet wie hij of zij is en die het leven aankan.

Bij een dominante ouder is er geen ruimte voor jou om te zijn wie je bent, een eigen mening te ontwikkelen, je groeit dan niet op tot een persoon die weet wie hij of zij is. Je raakt het zicht kwijt op wie je werkelijk bent en gaat leven naar hoe jou dominante ouder jou ingegeven heeft te leven. Als je niet doet wat de dominante ouder van jou vraagt word deze boos of wijst jou af. Je gaat dan steeds meer leven vanuit angst en om wel geaccepteerd te worden ga je leven vanuit een aangepast gedrag, wat je aanpast op de wensen van de dominante ouder.

Ook als je volwassen bent en iets doet wat je dominante ouder niet goed vond in je kindertijd ga je, je schuldig voelen. Zo word jou ook als volwassene ontnomen om een je leven te leven zoals jij dit wilt. Het kan ook zijn dat je nu nog steeds laat beïnvloeden door je dominante ouder.

Bij dominante ouders is er geen veilige omgeving, is er geen ruimte om te zijn wie jij bent, is er vaak een tekort aan liefde en aandacht en zijn er ongezonde grenzen die jou aan banden leggen. Het draait uiteindelijk allemaal om de narcistische ouder, de anderen zijn er om de narcistische ouder te geven wat hij nodig heeft om het beeld wat hij gevormd heeft van zichzelf vast te kunnen houden.

Dit beeld is geen waarheid, het is alleen een uiterlijk vertoon, de narcist gelooft dat hij dat zelf is en wil dat in stand houden. De narcist heeft dit beeld nodig, omdat hij geen tot weinig eigen zelf heeft opgebouwd, daardoor heeft hij de ander nodig, die ander moet hem geven wat hijzelf niet heeft.

Als kind hebben we allemaal de liefde, aandacht van onze ouders en een veilige omgeving nodig. Als hier een tekort aan is gaan we ons aanpassen aan wat onze ouders aangeven of wat we aanvoelen wat goed is, om dan als nog de liefde en aandacht van onze ouders te krijgen. Hoe meer we ons aanpassen hoe meer we onszelf verliezen. De delen van onszelf waar geen ruimte voor is drukken we weg, om de pijn niet te hoeven voelen dat je daarin niet geaccepteerd wordt. De weggedrukte delen blijven onbewust ook als we volwassen zijn. Bij jezelf merk je dan dat je niet weet wie je bent, niet weet wat je leuk vind en moeite hebt om gevoelens toe te laten en je emoties te uitten. Of je merkt dat je gevoelens zijn afgevlakt.

Dominante ouders kunnen zo veel schade aanrichten bij hun kinderen, dat deze kinderen als ze volwassen zijn hier nog tegenaan lopen.

Geplaatst op vrijdag 14 juli 2017.

Over Rising Hope

Dit bericht is geschreven door Rising Hope. Het bedrijf valt onder coaching uit Epe. Trefwoorden van Rising Hope uit Epe : Individuele therapie, relatietherapie, trauma verwerking, rouwverwerking, christelijke coaching praktijk, coaching praktijk, psychosociaal therapeut, Individuele coaching, Praktijk, Rising, Hope, Narcisme, Praktijk Rising Hope.

Lees meer over Rising Hope.